Mijn bewijs dat Agile werken werkt! 

Vanuit nieuwsgierigheid naar Agile werken sloot ik 6 weken geleden aan bij een online kennissessie georganiseerd door BPUG. Frank (Oeben) en ik hadden de sessie voorbereid omdat we vooral een interactieve sessie wilden hebben waarbij Agile werken en eigen inzichten/meningen hierover centraal staan. Co-creatie kennismaken door kennis te maken!

Wat 6 weken geleden begon met het meevieren van de totstandkoming van Frank’s derde boek ‘En nu Agile!’ eindigt nu met het bewijs dat Agile werken werkt! Met de geboorte van alweer de vijfde blog over Agile werken. Vanuit kennis delen, kennis maken en creëren! Omdat mijn focus van nature meer ligt op het proces heb ik dan ook gesmuld bij het nabespreken van elke teamsessie. Mijn bijdrage aan deze blogserie gaat dan ook over de totstandkoming van de serie van blogs en mijn inzichten.

Van Agile groentje, met nul trainingen onder mijn riem, heb ik nu 5 weken achter elkaar via Sprints met 4 Agilisten mogen werken. Ik ben gaan zwemmen in het bad vol terminologieën, waar ik de betekenis niet van wist of begreep. Ik had al Frank’s boek gelezen waarin hij zijn ervaringen met Agile werken beschrijft. Gelukkig stak Joost ook een helpende hand uit en verbreedde mijn kennis met ‘De werkwijze van Scrum’ Ik ben erachter gekomen dat Agile werken meer een beweging/mindset is dan een methode waarbij er (gelukkig!) slechts enkele regels gelden. Waarbij we uitgaan van ieders unieke bijdrage, binnen kaders vrijheid krijgen en in korte periodes veel opleveren. Dat elk team juist zo sterk is door de grote verschillen en de rollen die eenieder heeft. Dat we alleen creëren vanuit een behoefte en dat we bij elke creatie ons afvragen: ‘Hebben we datgene opgeleverd wat wilden?’  

Welke andere dingen hebben we tijdens het proces geleerd en welke bijvangst heeft dit opgeleverd?
Die lees je allemaal in de eerder verschenen blogs:
Frank: ‘Over een boekpresentatie die een blogserie werd’
Feddo: ‘Agile leren door te doen’
Joost: ‘We zijn met z’n allen Agile gebrainwasht’
Nicolette: ‘Gezocht: Agile leiders’ 

Wat een energie kwam er ook vrij bij “onze” teamsessies waarin we ‘on the go’ bepaalden wat we gingen opleveren en welke route we daarvoor zouden nemen. Met 1 bekende en drie volstrekte vreemdelingen stapten we op onze trein om al snel met een flinke snelheid de juiste stations te passeren en de juiste tussenstops te maken. 

Te grappig ook om onderweg erachter te komen dat ik Agile werken al langer omarmd heb en het liefste mijn projecten op die manier aanpak. Van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam. Van bewust onbekwaam naar oefenen in de praktijk en dus bewust bekwaam. Als ik mijn eerste grote project op zijn Agile’s met succes heb afgerond dan kom ik ook in het onbewust onbekwaam gedeelte. Zoals Maslov zo mooi heeft omschreven. Wellicht kan ik dan naast mijn ervaringen en opgebouwde competenties ook de bijbehorende certificaten binnen gaan tikken…..

Maar waarom is deze aanpak nou zo succesvol? Wat heeft ervoor gezorgd dat eenieder zijn steentje heeft bijgedragen en we daadwerkelijk op afstand met onbekenden 5 blogs hebben geschreven (iets wat we, behalve Frank, nog nooit gedaan hadden)?


Volgende stap is terugkijken: oftewel wat was onze Definition of Done? Wanneer zijn we tevreden en wanneer zijn we klaar? We kwamen in onze eerste meeting tot het volgende rijtje:
* Een serie van 5 blogs opleveren, de onderwerpen hadden we na onze eerste meeting ook al grofweg opgetekend
* Werken met Sprints: elke week leveren we een product op en we werken als team waarbij we elkaar helpen en feedback geven
* Build as we go!

Mijn Agile inzichten van de afgelopen weken: 

 1. De DOD is gelaagd! We hebben zowel de producten opgeleverd én de methode succesvol toegepast!
 2. Verzamel de juiste personen die vooruit willen, met energie en commitment
 3. Vraag ze wat hun persoonlijke doel of belang is zodat ze vooruit blijven werken vanuit intrinsieke motivatie
 4. Coach en geef feedback op basis van dat eigen doel (leg je eigen verwachtingen naast je neer)
 5. Maak een online omgeving aan waar je samen in kunt werken 
 6. Bespreek structureel (wekelijks) de acties en verzamelde feedback
 7. Stel een (in)formele leider aan die op het proces stuurt

Mijn persoonlijke inzicht: Je hoeft geen formele Agile opleiding gevolgd te hebben om Agile te kunnen en willen werken! Sterker nog, mensen komen vanzelf in beweging als ze commitment voelen. Zoals hier ook beschreven staat. Vertrouw op het proces en “go with the flow”!

Ik ben heel benieuwd wat mijn medeAgilisten van deze ervaring hebben geleerd.
Gaan ze nog verder met bloggen? Wat is voor hen de bijvangst? Na de vakanties doen we een retro.
Ik kan niet wachten! 

Geplaatst in Uncategorized.

3 reacties

 1. Leuk om je ervaring te lezen.
  Ik heb nu in meerdere teams agile… of min of meer agile mogen werken, maar heb gemerkt dat de scrumleider af en toe moeite heeft met puur op het proces te sturen. Ik vind dit het grootste pluspunt van agile: Tijdens bijeenkomsten met het hele team is het niet noodzakelijk diep de inhoud in te gaan, dat kan veel beter in klein gezelschap.
  Hoe heb jij dit ervaren tijdens deze periode?

 2. Hey Bas, wat leuk dat je reageert!
  Mooie vraag ook over het juist uitvoeren van de rol als scrumleider. Ik merk zelf dat het best lastig is om die rol goed te pakken als je zelf ook een inhoudelijke actieve rol hebt in het geheel. Focus houden op het proces, werken in kleine stapjes, vragen stellen ipv antwoorden geven. Acties bij de teamleden houden en vooral de trein rijdende houden.
  Het is eigenlijk de kunst van het loslaten, touwtjes laten vieren en je eigen werktempo durven loslaten. Dat vind ik de grootste uitdaging. Iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid geven maar dan ook de kans geven om het daadwerkelijk te laten zien dmv performance. Super interessante principes die natuurlijk ook gelden voor onze cursisten en sporters
  Hoe creëer je zoveel mogelijk eigenaarschap. Wat heeft iemand nodig om zelf verder te komen? Hoe krijg ik het team in beweging?

  We zijn nog steeds in volle gang en dus ben ik nog steeds aan het leren!

 3. Hey Margot, wat een mooie stappen ben jij aan het maken. Gaaf om dit proces te lezen. Al moet ik zeggen, uit ervaring van de afgelopen weken, dat ondanks dat ik Agile werken super vindt, dat in de bouw niet echt goed werkt. Ik heb het idee dat onze aannemer, wat een knoeper harde werker is, dit werken zo omarmt heeft dat er meer dan eens plots van plan veranderd wordt. Hij werkt ook heel goed in kleine sprints, die hij dan net voor de finish moet staken, omdat er een andere sprint, elders wel te verstaan, is ingezet.
  Aan de andere kant, levert hij goed werk op uiteindelijk, zijn de ideeen echt wel goed, dus ach wat zijn dan wat extra nachtjes in de caravan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *